onsdag 25 november 2015

16 days of activism

Idag den 25 november sätter den globala kampanjen 16 days of activism igång. Kampanjen, också kallad 16 days of activism against gender-based violence, initierades för första gången 1991 av Women's Global Leadership Institute vid Rutgers School of Arts and Science i New Jersey, USA, är nu inne på sitt 24:e år. De 16 dagarna påbörjas den 25 november, den internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor, och avslutas 10 december på internationella dagen för mänskliga rättigheter.

Det övergripande temat är detsamma från år till år - att uppmärksamma könsbaserat våld, ställa beslutsfattare till svars för bristande insatser på området och sammankoppla det som ofta omnämns som "kvinnovåld" med mänskliga rättigheter - därav datumen. Årets tema är From Peace in the Home to Peace in the World: Make Education Safe for All, och syftar till att med särskilt fokus på flickor och kvinnor belysa utbildning som en mänsklig rättighet. I Sydafrika har regeringen anammat kampanjen och istället valt 16 days of activism for no violence against women and children för att uppmärksamma kvinnors och barns särskilt utsatta roll.

Också Afrikagrupperna är en del av kampanjen, och på oktober månads medlemsmöte beslutade man om temat maskulinitetsnormer under parollen #NO MORE MACHO. Mer macho åsyftas negativa aspekter av maskulinitetsnormer som präglas av bland annat aggressivitet och makt. Forskning har påvisat en tydlig koppling mellan mäns attityder kring jämställdhet och våldsutövande, och stereotypa idéer om könsroller och sexualitet drabbar fler än bara kvinnor, män och personer med annan könsidentitet. Mer om kampanjen går att läsa på Afrikagruppernas blogg.

För mig personligen är det en självklarhet att ställa mig bakom budskapet denna kampanj grundar sig i. Sverige, som slår sig på bröstet för att vara så jämställt, brister på så många håll, och då ligger vi ändå i framkant. Då ska vi inte tala om Sydafrika, där patriarkala strukturer är djupt rotade. Om jag skall bidra till kampen mot könsbaserat våld är det lättaste sättet jag kan relatera till frågan att fokusera på gruppen män. Allra oftast förövare när det kommer till könsbaserat våld. Oavsett om det handlar om att påvisa goda exempel, säga ifrån mot sexism eller att bidra till en positiv människosyn till mina eventuella framtida avkommor (och lära dessa att det är positivt att visa känslor, oberoende av könstillhörighet) så har jag som man lika stor del i kampen för jämställdhet och mot förtryck som kvinnor och personer med andra könstillhörigheter. Om Sverige nu har ambitionen att vara bäst i klassen så har vi en bra bit kvar innan vi når absolut jämställdhet - om det ens går att nå. Jag vet dock att det börjar med mig, eftersom den jag har störst möjlighet att påverka är mig själv. Påvisa goda exempel, sätt ner foten när någon beter sig illa, ta inte tolkningsföreträde framför andras erfarenheter, prata om känslor. Rom byggdes inte på en dag, det gjorde å andra sidan inte dagens maskulinitetsnormer heller. Således är det hög tid att förändra de negativa sidorna av desamma - helst redan igår. Kom igen, vi kör. Det blir kul. Vi gör det tillsammans!


Som praktikanter (eller vanliga människor för den delen) har vi uppmuntrats att ta bilder av oss tillsammans med hashtagen #NoMoreMacho och lägga upp på sociala medier. Likaså har vi uppmuntrats att samla in röster och personer som också får medverka i kampanjen, vilket ledde till ett par roliga fotosessions på kontoret. Gör det du också, vettja! Instruktioner kring hur du går tillväga står att finna på länken till Afrikagrupperna ovan.

Mthetho på ILRIG ställde glatt upp på ett foto i stöd för kampanjen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar