tisdag 3 november 2015

Ett försök till en sammanfattning av den andra veckan på plats

Efter att ha fått instruktioner från vår handledare Judy om att vi skulle komma in först på tisdagen gjorde vi precis som vi blivit instruerade och tog måndagen ledig. Efter en intensiv vecka på Globalisation school som följdes av en 18-timmars bussresa var det bara skönt att få en extra dag ledig. På tisdagen promenerade vi så till Community House på utsatt tid, och fann vår väg upp på kontoret och in på veckans personalmöte (som äger rum på tisdagar). 11-12 av de drygt 15 på organisationen satt och utvärderade föregående veckas Globalisation school. Inte utan viss förvåning från egen del beskrevs årets skola som den kanske mest lyckade någonsin, och då har det ändå varit ett årligt återkommande arrangemang sedan tidigt 2000-tal. Trots att utfallet av att ordinarie program avbröts till förmån för demonstrationen var den genomgående uppfattningen att aktivisterna i allra högsta grad hade agerat i enlighet med veckans tema - Building a new movement - och eftersom organisationen är så mån om att agendan för veckan ska drivas av deltagarna och inte av ILRIG så var utfallet minst sagt lyckat. Vill aktivisterna åka och demonstrera i solidaritet med studenterna, jamen då är det väl klart som korvspad att de ska få göra det.

Efter avslutat möte pratade vi lite med vår handledare igen, och hon rekommenderade oss att konversera med folk på kontoret och läsa gamla publikationer under den första veckan. Pyttelite frustrerande eftersom läsning är något vi efterfrågat på förhand utan att få översänt, och nu landade vi ändå i att spendera dagarna till stor del läsandes. Det är intressant och väldigt lärorikt, men samtidigt ett moment som hade kunnat undvikas. Nåväl.

Bortsett från de i allra högsta grad arrangerade tidningarna på bordet är det ganska
precis såhär jag och Josefina spenderade merparten av föregående veckas dagar.


Två bilder (tagna på olika dagar) över Table Mountain. Det varierade vädret ger upphov 
till vackra vyer över berget, och på den nedre av de två bilderna syns hur molnen i det 
närmaste likt ett vattenfall blåser över kammen. Vackert!

På kvällen hade vi fått reda på att det skulle vara fullmåne, något som i Kapstaden avnjuts bäst med en promenad upp längs med Lions head som erbjuder magnifika vyer över staden. Sagt och gjort, hela gänget på oss sex från Afrikagrupperna samt Jonna (som är den enda av KFUM-praktikanterna som bor och har praktik på YMCA här i Kapstaden) satte oss i två bilar och körde genom staden, upp mot gångstigens början på Signal Hill Road. Dessvärre var vi långt ifrån ensamma om detta, och vår naiva tanke om att vara på toppen för att bevittna solnedgången grusades avsevärt. Vi fick dock mycket fina vyer på den drygt 1,5 timme långa promenaden upp, och blev inte besvikna när vi slutligen nådde toppen efter vad som på slutet visade sig vara rätt avancerad klättring. Bilkaravanen upp mot berget avspeglades också längs vägen då det flertalet gånger uppstod kö, och flertalet av de vi pratat med i efterhand vittnat om att det var extremt mycket folk - jag läste i efterhand att det varit så många som 6000 under kvällen. Promenaden kommer att hända igen, men då företrädesvis på annan dag än fullmåne.


Området vi bor i heter Observatory, i folkmun kallat Obs, och ligger bakom bergskammen längst till höger i bild. 

Två dagar senare fick vi veta att det skulle hållas en spontant arrangerad demonstration, där studenterna från ett av universiteten i Kapstaden skulle marschera genom staden till parlamentet i syfte att lämna över en lista med studenternas krav framöver. Denna var mycket mindre än den i Johannesburg veckan innan, knappt 300 medverkade, men den var inte desto mindre energisk för det. Efter sång, dans och efter att studenterna satt sig ner på gatan utanför parlamentet kom en tjänsteman som jag i efterhand fick förklarat för mig jobbade under utbildningsminister Blade ut och tog emot studenternas promemoria. Han gavs möjlighet att säga några ord, men det var mestadels intetsägande politiskt svävande ord, om att studenternas kamp är deras kamp, att man måste involvera den privata sektorn (eftersom universiteten är privata), med mera med mera. Intressant, men inget nytt på himlen.


Studenternas tröjor var fantastiska - på framsidan stod det #feesmustfall
och #endoutsourcing, och på ryggarna stod det "This revolution is led by queer 
black women" respektive "This revolution will be blacklead and intersectional or 
it will be bullshit". Tänk vilken fin värld det varit om studenterna suttit vid makten. <3
Efter ännu en dag på kontoret blev det helg, vilket firades hemma hos GPP-Jacobs gamla klasskompis som styrde Halloween-baluns ett stenkast från där vi bor. En mycket trevlig helg.

Så, nu är jag i det närmaste a jour med skriveriet - hurra! Lovar mer regelbunden uppdatering framöver. Ha en fin vecka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar