torsdag 19 november 2015

Fees must fall och Housing assembly

Den som spekulerade i att studentprotesterna skulle lugna ner sig inför de stundande terminstentorna (läs: undertecknad) trodde HELT fel. Jag hade rätt i mina spekulationer om att fler av de som medverkat i protesterna nu gått tillbaks till skolbänken, men protesterna har på intet sätt avtagit. Det är svårt att skaffa sig en allmän bild av vad som händer nationellt, men det har de senaste två veckorna rapporterats om våldsamma protester på åtminstone två universitet i Kapstaden, och det finns ett klipp som spridits online från Johannesburg, med poliser som med gummikulor beskjuter vad som inte synes vara något annat än studenter som samlats för ett fredligt möte. Fullkomligt vidrigt. Tidigare i veckan greps tre studenter på University of Western Cape, från universitetets håll pratar man om vandalism. En av de tre studenterna greps enligt uppgift för stöld, vilket studenter vittnar om rör sig om ett fall då en student använde ett plastskydd från en brandsläckare för att skydda sig mot gummikulor. Också studenter vittnar om vandaliseringen, protesterna har medfört oroligheter på campus, samtidigt som poliser och vaktstyrkor gör räder i studentkorridorer, enligt uppgift på jakt efter ett antal individer som man menar ligger bakom oroligheterna. UWC har förlagt terminsproven off-campus, vilket innebär att folk bussas iväg till andra ställen för att skriva tentorna. De har också bett studenterna att tömma campus, med anledning av oroligheterna så har man valt att utrymma studentboenden under terminens sista veckor.

Sorry osammanhängande text, men det pratas mycket om detta just nu, och man hör fragment här och var vilket skapar ett ganska rörigt hjärnpussel. Svårt att veta hur en ska förhålla sig, men det är tydligt att polis och vakter tar i med hårdhandskarna för att försöka stoppa de nuvarande protesterna. Med tanke på det folkliga stöd detta uppror har kan jag dock inte tänka mig annat än att de må tystas och stoppas lokalt, men kommer att poppa upp på nytt på andra håll. Jag följer utvecklingen med spänning, samtidigt som jag innerligt hoppas att våldsamheterna avtar igen. Som en student sade vid presskonferensen förra veckan, "Fees must fall movement are not violent". Frustrationen hos studenterna är dock stor, varför det nu tar sig uttryck i våldsamheter.

Tänkte skriva ett blogginlägg för FUF, Föreningen för UtvecklingsFrågor för att sammanfatta protesterna, men blev snart varse om att jag inte var först på att skriva om temat, utan att det redan nästa dag skulle publiceras en text skriven av Carl Bradshaw, vilken gick ett år under mig på Globala studier. Liten värld, sjuk grej. Här går hans inlägg att läsa.

Vidare har vi nu pratat med de flesta på kontoret, och fått en idé om vad vi kan tänkas engagera oss inom under de kommande månaderna. Problemet är som tidigare konstaterat att vi kommer hit under en intensiv period, då personalen på ILRIG har sin mest intensiva tid på året och inte är särskilt sugna på att handleda praktikanter. Vi har dock fått god kontakt med flera ur personalen, varför vi ändå blir medbjudna när något intressant möte eller event är på gång.

Särskilt intressant är just nu Housing Assembly, en organisation som håller till i ILRIGs lokaler och som är sprungen ur en workshop kring boendesituationen i kåkstäderna som omger Kapstaden. De organiserar personer boendes i skjul, "back-yarders", personer boendes i transitboenden samt boende i de statligt byggda RDP-husen, så kallat "social housing". Samtliga boendeformer har sina problem. Skjulen oftast byggda i kåkstäder, beståendes av sammansatta plåtar med bristande tillgång till el, vatten och sanitet, "back-yarders" bor ofta också i skjul men i anslutning till en privat fastighet med liknande besvär som de i kåkstäderna. Transitboenden är inhängnade hus av varierande sort och standard, vilka är tänkta som temporär bosättning för de som blivit bortkörda från illegala bosättningar, vilka inte sällan blir en permanent lösning pga invånarna har ingen annanstans att ta vägen. Social housing är statligt byggda hus som en del av Sydafrikas Reconstruction and Development Programme, ett politiskt ramverk som implementerades av ANC under Nelson Mandelas styre 1994, med det övergripande målet  
"...to address the immense socioeconomic problems brought about by the consequences of the struggle against its predecessors under the Apartheid regime."
Kort sagt, ett sätt att jämna ut klyftor och förbättra situationen för den stora majoriteten svarta som i decennier upplevt förtryck av Apartheid och kolonialt styre. Beträffande RDP-hus så har de byggts i stor skala med låg kostnad, vilket är orsaken till att en studie 2000 konstaterade att endast 30% uppfyllde grundläggande byggregler, och en stor andel av de över miljonen byggda husen är i undermåligt skick redan när de färdigställts. Housing Assembly omfattar idag 20 communities och 6500 medlemmar, och bedriver ett mycket intressant arbete i alla fall. Helt klart något vi kan där vårt engagemang kan komma till användning. Eventuellt ska vi medverka vid en lokalgrupps möte i Langa, samhället vi besökte på gatufestivalen för två helger sedan, en dryg halvtimmes tågfärd från Observatory österut. Vi går inte sysslolösa.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar